Öreg Tölgy Erdei Tanösvény

A Budai hegyek délnyugati lábánál, és a Zsámbéki-medence keleti szélén található tanösvény 2011-ben létesült. A kiinduló ponttól északi és keleti irányban a Budai-hegység erdős tömbje terül el, déli és nyugati irányban pedig a Zsámbéki-medencére nyílik kilátás.

Az útvonal kb. 2,9 km hosszú, a szintkülönbség: 150 m, bejárása kb. 1,5 órát vesz igénybe. Budajenő valamint Telki környékének természeti értékeit mutatja be. A hely bővelkedik természeti látnivalókban, felfedezése, megismerése igazi élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ehhez a megismeréshez nyújt segítséget a tanösvény.

A tájékozódást útirányjelző oszlopok, és felfestett jelek segítik, a térkép és a tanösvény-vezető füzet, pedig bővebb ismeretekhez juttat bennünket.

A tanösvény állomásait tájékoztató táblák és jelzőoszlopok jelölik.

Állomáshelyek:

Indító állomás

 1. Az erdő madarai- Odútelep
 2. Tölgyeseink növényvilága
 3. Félszáraz kaszálórét – Ízeltlábúak
 4. Nagyvadak, vadgazdálkodás
 5. Erdőgazdálkodás
 6. Lejtősztyepprét – Hüllők, kétéltűek
 7. Mész-, és melegkedvelő molyhos tölgyes erdő
 8. Öreg tölgy
 9. Gombák

Fontos tudnivalók:

A túlnyomóan erdő borította terület országos természetvédelmi oltalomban részesül, része az 1978-ban alakult Budai Tájvédelmi Körzetnek, valamint az EU közösségi jelentőségű ökológiai hálózatának, a Natura 2000 hálózatnak.

Az erdő-, és a vadállomány vagyonkezelője a Pilisi Parkerdő Zrt., természetvédelmi kezelője Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Fel kell készülni arra, hogy az erdőben nincs kijelölt szemétgyűjtő, ezért kérjük, vigye haza a szemetét, és dobja az otthoni szelektív gyűjtőbe!

Ne feledje! Természetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű helyen jár, ezért fokozottan kell vigyázni a természet épségére, nyugalmára. Ezért kérjük, ne hagyja el a kitaposott ösvényt, és hangos kiabálással ne zavarja az erdő csendjét, élővilágának nyugalmát! Ezzel hozzájárul ahhoz, hogy unokáink is természeti értékekben gazdag, madárdalos erdőben túrázzanak.

A tanösvény tulajdonosa és fenntartója: Telki Önkormányzata – 2089 Telki, Petőfi S. u. 1.

Tel: 06-26-372-031

A tanösvény létrehozásában közreműködött:

 • Telki Önkormányzat, Óvoda-Iskola Telkiben, Út Európába Alapítvány,
 • KOKUKK Egyesület,
 • Pilisi Parkerdő Zrt.,
 • Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság,
 • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület,
 • Budavidék Zöldút Szövetség
 • Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja