Madárgyűrűzés

Madárgyűrűzés Telkiben (2012. január 21.)

Immáron harmadik alkalommal rendezett a Kokukk Egyesület madárgyűrűzési bemutatót a Telki határán lévő erdő szélén.

A programot megelőző napok igencsak borongós zord időjárását követően, ez a szombat reggel bizony szép napsütéses, és enyhe időjárással indult. A madáretető mellett kihelyezett függönyhálók kihúzását követően már pár perc alatt több madár is befogásra került. Köszönhető ez annak is, hogy a már december óta rendszeresen feltöltött madáretetőt nagyon sok madár látogatta, napjában többször fordultak meg a népes madárcsapatok.

A madárgyűrűzési bemutatót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa, Kocsis Zsuzsa tartotta. Zsuzsa néni az óvodások körében is jól ismert, mert évek óta ő tartja a Telki Óvodában szervezett madarászovi programot.

A bemutató során hallhattuk, hogy a madarak egyedi jelölésén alapuló madárgyűrűzés segítségével a kutatók fontos információkat szerezhetnek a madarak életmódjára, vonulására, populációváltozására vonatkozóan. A gyűrűzés alkalmával feljegyzett adatok a Madárgyűrűzési Központba kerülnek tudományos kutatás céljából.

Ezen a napon befogott madárfajok: széncinege, kék cinege, mezei veréb, és zöldike.

A reggeli sikeres befogást követően délelőtt feltámadt a szél, aminek következtében a mozgó hálót észrevették az etetőt megközelítő madarak, így sajnos a délelőtt második felében kevés madarat sikerült meggyűrűzni.

Kocsis Zsuzsa előadásából kicsik és nagyok egyaránt sok hasznos ismerettel gazdagodhattak, és nagyszerű élményt nyújtott mindenki számára a madarak testközelből való megismerése.

Az eseményről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is beszámolt honlapján: http://www.mme.hu/component/content/article/15-legfrissebb-hirek/1704-50-erdekld-vett-reszt-a-mar-hagyomanyosnak-mondhato-madargyrzesen-telkiben.html