Árusok bemutatása

Dr. Király István, a mindig vidám, jó kedélyű gombaárus, az ELTE Növényvédelmi Tanszékének tanára, 20 éve foglalkozik a magyarországi szarvasgomba kutatással. 4-5 éve kezdett el két társával, Kálmán Gáborral és Albert Lászlóval, Törökbálinton, 800 négyzetméteren elsősorban gyógy gombákat termeszteni. Alapanyaggyártók is egyben, a gombatermesztés teljes folyamatát végzik, ők készítik a csírát, alapanyagot és a letermesztést is. A shiitake, gyapja tintagomba, süngomba és a rövidesen termesztésre kerülő déli tőkegomba termesztése költséges, ezt támogatja a csiperke és laskagomba értékesítése.

Lipokátics Péter és párja Németh Katalin szombaton piacra kerülő szalonnái, sonkái, kolbászai csütörtökön töki látogatásunkkor még a füstölőben lógtak. Katalin elmesélte, hogy férje, aki lovas berkekben is jól ismert, beleszületett a gazdálkodásba, több mint 20 éve ezzel foglalkozik. Eleinte teheneket, birkákat tartott, a 90-es években 600-700 birkája volt, majd 2007-ben áttért a füstöltáru készítésére.  A disznóvágásokra eljött a család, eljöttek a barátok, akik részéről egyre nagyobb igény mutatkozott, hogy részt vehessenek egy igazi, mulatsággal egybekötött disznóvágáson. 2010-ben lehetőség nyílt csatlakozni a falusi vendégasztal programhoz és azóta bárkit szívesen lát egy hagyományos töki disznóvágásra a Lipokátics család. A lakoma sült vérrel kezdődik, ezt követi a vesevelő tojással, sültpecsenye, leves, toros káposzta, sült hurka és kolbász. A menühöz természetesen házi pálinka és töki bor dukál, a jó hangulatot a híres töki cigányzenészek, Sándor Dezsőék biztosítják kifulladásig. A disznók mellett aprójószág népesíti be az udvart, a tanyán lovak, birkák fogadják a látogatót. Katalin legfontosabbnak a MINŐSÉGET tartja, „hiszen ezt esszük mi is, csak többet készítünk belőle” – mondja. Minden kézi feldolgozással készül, kémény fával füstölődik, semmi adalékanyagot nem tartalmaz. „Az állatok a főnökeim, és azok a legjobb főnökök” ragyog Katalin szeme, ahogy szeretettel végignéz a jószágon.

Bodor-Molnár Bernadett különleges virág- és gyógynövény szörpökkel, lekvárokkal érkezik Telkibe. Tavaly ősszel Bernadett épp kisbabát várt, amikor férje munkanélküli lett. Akárcsak hajdanán az emberek a Bodor család is a természethez fordult segítségért. Tibor kiment az erdőbe és csipkebogyóval tért vissza, Bernadett 120 liter lekvárt főzött belőle, amit a tél folyamán értékesítettek. Tavasszal elkezdte figyelte a nyíló virágokat, növényeket, próbálgatta az ízeket, aztán megszületett az ibolya szörp és lekvár, a rózsa-,  orgona-, körömvirág-, zsályaszörp, csalán és parlagfű lekvár. Egy természetgyógyásszal együttműködve készítette el az Etyeki keserű szörpöt 7 féle gyógynövényből. Kistermelőként a környékbeli piacokon, fesztiválokon árusít. Készítményei tartósítószer mentesek, a növényeket a saját kertjében termeszti vagy az erdőben, mezőn gyűjti.

Ebedli Ferenc méhészete.
Kedves, mosolygós hölgy kínálja a mézet a Telki Vásárban: Kamocsai Zsuzsa sokak számára jó ismerős a faluban. Férjével, Ebedli Ferenccel nem csak a focisulit vezeti kiválóan, hanem immár méhészkednek is. Ferenc nagybátyjától örökölt húsz méhcsaládot. A telki erdő közelsége, a közeli akácosok kedvező környezetet jelentenek a méheknek, így Ferenc és Zsuzsa szakkönyveket vásároltak, felvették a kapcsolatot a területi méhegészségügyi felelőssel, Mészáros Györggyel és két évvel ezelőtt lelkesen belefogtak a méhészkedésbe. Az eredmény nem maradt el: akácmézzel, virágmézzel, napraforgómézzel, erdei mézzel várják a vásárlókat. Aranyszínű, barna és napsárga üvegek mellett majdnem fehér színűek is sorakoznak a polcokon – ezek a krém mézek.
A mézben található két legfontosabb cukor a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz). A szőlőcukor nehezen oldódik vízben, így könnyen kristályosodik. Minél nagyobb a szőlőcukor aránya, annál gyorsabban kristályosodik a méz. A gyorsan kristályosodó fajták közé tartozik például a repce-, mustár-, napraforgó-, pitypang- és a borostyánméz. Kipergetés után a repce és a napraforgó méze akár két hét alatt is kikristályosodhat. A méz folyósságát a kristályok mennyisége és mérete is befolyásolja. Ha a mézben túlnyomórészt apró kristályok találhatók, a méz finoman krémes, ha durvábbak, szemcsésebb állagú lesz. A krémmézeket nálunk is egyre jobban kedvelik, mivel könnyebben kezelhetők, nem folynak annyira, tömény vaj nélkül is könnyen és tetszőleges vastagságban kenhetők kenyérre. A gyümölcscukor több nedvességet képes felvenni a levegőből, önmagában gél állapotú. A gyümölcscukrot nagy arányban tartalmazó mézek, például az akácméz kristályosodási folyamata nagyon lassú folyamat, a jól beérlelt, tiszta akácméz több évig is „tükrös” marad.