Az első alkalom

Vásár-nap a Pajtánál (2011.09.10. szombat)

Nagy örömmel és némi izgalommal – eljönnek az árusok? lesz-e elég vásárló? – várta a lelkes „piacos” csapat az első telki „Vásár-napot”. Az árusok időben megérkeztek, kipakoltak, így szeptember 10-én reggel a Kokukk Egyesület szervezésében, az Önkormányzat támogatásával megnyitotta kapuit a Pajta előtti téren a vásár. Érkezett húsárus Tökről, Etyekről, Kecelről, mangalica termék Biatorbágyról, tejtermék Érdről, gomba Törökbálintról, méz Pátyról és Budapestről, zöldség-gyümölcs Bicskéről, Perbálról és Dunaharasztiból, gyógynövény- és virágszörpök, lekvárok Etyekről. A virágot egy igazi dunaharaszti bolgárkertész kínálta. A budajenői Rakottkert főzőiskola süteménnyel, céklachutneyvel mutatkozott be. Megismerhettünk egy számos díjjal büszkélkedő magyar egészségvédő fűszersót, a Vivegát.

Reggel nyolc óra körül megérkeztek az első vásárlók, kosárral a kezükben. Majd egyre többen… délig szinte folyamatosan. Először csak nézegették, mustrálgatták a portékát, ismerkedtek az árusokkal, majd egyre nehezebbek lettek a kosarak. A legnagyobb keletje a sajtoknak és a barna csiperkének volt (ebből még utánpótlás is érkezett a délelőtt folyamán), de fogyott a többi termék is. Jó volt látni, ahogy a vásárlók megálltak beszélgetni a termelőkkel, az árusok szívesen meséltek a gazdaságukról, dicsérték portékájukat. Volt idő ismerősökkel is egy-két szót váltani, elpletykálni a falu dolgait. Sokan gyerekekkel jöttek, akik vidáman szaladgáltak, miközben szüleik nézelődtek, vásároltak, az idősebbek pedig a vásárlás után a padokon megpihenve beszélgettek. Igazi hajdani piacos hangulat alakult ki.

A Vásár-nap kettős célt szolgál: egyrészt szeretné megismertetni, népszerűsíteni a környékünkön élő helyi termelőket, ezáltal segítve, támogatva őket, másrészt – és ez nem másodlagos szempont – hozzájuttatni a vásárlókat a friss, egészséges, helyben termelt, minőségi élelmiszerhez, alapanyagokhoz. Jó lenne, ha ismét visszatérhetne a termelő és fogyasztó közvetlen kapcsolata, olyan gazdaságokból vásárolhatnánk, amit ismernek, egymásnak ajánlanak az emberek. Ezért örülnénk a látogatói, vásárlói visszajelzéseknek, melyik termék ízlett a legjobban, mi az, ami még hiányzott a vásárból. Észrevételeiket a janosiek@t-online.hu emailcímre várjuk.

Bízunk benne, hogy a szombati Vásár-napok ugyanilyen jó hangulatban folytatódnak kéthetente a Pajta előtt, rossz idő esetén a Pajtában. Látogassuk a vásárt, alkalmazkodjunk a helyi termékek idényjellegéhez, ezáltal is hozzájárulva egészségünk megőrzéséhez és a környezetünk védelméhez.

Jánosi Csilla