Hulladékinfó

MIT TEGYÜNK A HULLADÉKKAL?!

A hulladékelhelyezés legális lehetőségei Telkiben

A háztartási hulladékot hetente elszállítja a faluból a Depónia Kft.. A szemétszállítást minden háztartásnak kötelező igénybe vennie, de vannak olyan helyzetek is, amelyeket ez nem old meg. A következőkben röviden összefoglaljuk a hulladékelhelyezés legális lehetőségeit.

Ez volt régen:   Ha esetenként több hulladék keletkezik, mint ami beleférne a kukába, azt az AVE saját zöld zsákjaiban tehetjük ki a kuka mellé. A zsákok megvásárolhatók a Liget (leánykori nevén Muskátli) ABC-ben kb. 300 Ft-ért. Ebben az árban benne van az elszállítás és a civilizált, környezetkímélő lerakás költsége is. Ez azt is jelenti, hogy a kukáskocsi a másféle zsákokban kirakott szemetet nem viszi el.

Most: Jelenleg nem lehet Depóniás zöld zsákokat kapni.

A háztartási hulladék csökkentése érdekében érdemes igénybe venni a szelektív gyűjtőket is. Kérjük, hogy ügyeljen a rendeltetésszerű használatra és a gyűjtők környékének rendjére!

A háztartási hulladék mennyisége jelentősen csökkenthető a házikerti komposztálással.

Jelenleg nincs erre a bekezdésre vonatkozó információ: vonatkozó információAki erre (még) nem tudta rászánni magát, annak jó hír, hogy 2008. augusztus eleje óta az AVE szelektív módon elszállítja és komposztálja a háztartásokban keletkező zöldhulladékot. Ehhez a polgármesteri hivatalban (H 8-18, K-CS 8-16, P 8-14 óráig) vásárolhatók meg a speciális, 110 literes, átlátszó zsákok, amelyeket a szolgáltató szerdánként a megszokott időben, a kommunális hulladékkal együtt szállít el. Ezek ára jelenleg 140 Ft. E zsákokba viszont csak zöldhulladék kerülhet, különben nem szállítják el.

Évente egyszer, április-május hónapban lomtalanítás van. Ilyenkor a Jung-ház udvarán mód van veszélyes hulladékok elhelyezésére is (akkumulátor, festék- és vegyszermaradványok, stb.), amelyeket a szolgáltató szakszerűen ártalmatlanít.

Nagyobb mennyiségű építési törmelék elhelyezéséhez feltétlenül igényeljen konténert! Ha a hulladék nem tölt meg egy konténert, érdemes lehet több szomszédnak összefogni, és megosztani a költségeket.

(2008. októberi adatokkal, frissítve: 2012 októberében, majd 2014 januárjában)

 Elavult bekezdés: Sokan érdeklődtek már az egyesületnél, hogy lehetne-e BŐVÍTENI A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS LEHETŐSÉGEIT TELKIBEN. Az AVE-nál 2008. elején történt látogatásunk eredményeként kiderült, hogy a gyűjtőszigetek nem bővíthetők tetszés szerint. Azok egy technológiai folyamat részei, pl. bele vannak ágyazva egy négyrekeszes talapzatba, ami előírás, ezt viszont költséges volna bővíteni-cserélni, és a szolgáltatónak nincs erre forrása. Emellett erre a helyzetre (ezekre az anyagokra) van kialakítva az ürítést végző teherautó felépítménye is, mégpedig az AVE teljes működési területén egységesen. Az AVE másik szempontja, hogy csak azokat az anyagokat gyűjti szelektíven, amelyeket el tud adni, méghozzá a számára elfogadható áron. (E másodnyersanyagok értékesítési piaca ráadásul nagymértékben romlott is a tavalyihoz képest.)

Mindezek alapján pillanatnyilag nincs sok remény a rendszeres szelektív gyűjtés kiterjesztésére. Ezért gyűjtést indítunk itt a honlapon, és az eredményeket közzétesszük a falu más fórumain is. Kérjük, hogy aki tud további szelektív hulladékelhelyezési lehetőségekről, ossza meg a tapasztalatait másokkal: küldjön egy emilt a zold.telki@gmail.com címre! Itt van az első pár tipp, várjuk a továbbiakat!

Használt elemek: Telki, Ófalu Csemege

Kiégett fénycsövek, villanykörték: budaörsi Auchan és Ikea áruházak

Használt, nem működő háztatási gépek: leadhatók a budaörsi Media Marktban, tiszta állapotban

Ruhagyűjtő konténerek jó minőségű használt ruhák számára: budaörsi OBI, Törökbálinti Auchan áruházak