Még elvégezhetjük a mesterséges odúk költés előtti karbantartását!

Bár még csak januárt írunk, de a szokatlanul enyhe tél miatt már lépten-nyomon tapasztalhatjuk a tavasz közeledtét, és ezzel a körülöttünk élő madarak sincsenek másként. Éppen ezért, ha még eddig nem került rá sor, mielőbb szükséges elvégezni a kertekben kihelyezett mesterséges madárodúk karbantartását, hiszen a madarak hamarosan költésre alkalmas helyet keresnek. Az odúköltő madaraink természetes odúk hiányában szívesen foglalják el a mesterséges odút is, amennyiben megfelelő az adott faj számára, és ha az odút rendszeresen takarítjuk, karbantartjuk.

A karbantartást késő ősztől január végéig célszerű elvégezni. A korábbi fészekmaradványok, rothadó anyagok és ezzel együtt az élősködők eltávolítása, az odú alapos kitisztítása után az esetlegesen megrongálódott tető vagy szétnyílt oldalfalak cseréje is szükséges a beázások megakadályozására. Az erősen megrongálódott odú veszélyezteti a költés biztonságát, a fészekalj teljes pusztulását okozhatja. Az odú kerek berepülőnyílásának szélét („B” típusú odú pl. cinegék részére) egyes madárfajok előszeretettel tágítják, vésik, ezt a nyílás köré felerősített bádoglemezzel lehet megakadályozni. A tető mindig legyen nyitható, ez megkönnyíti a tisztítást és odúellenőrzést, de kihelyezéskor oldalt kis akasztóval rögzíteni kell, nehogy az erős szél vagy a ragadozók felnyithassák.

Célszerű az odút kívülről lefesteni, hogy időjárásálló és hosszabb élettartamú legyen, de belső oldalait nem szabad teljesen simára legyalulni és festeni sem.

Azokat a madárodúkat, amelyek felső harmadukban nyitottak („C” típusú odú házi rozsdafarkú, légykapó, vörösbegy részére), szintén ki kell takarítani, mert az előző költési szezon során készített fészek vastagsága miatt az új fészek nem biztonságos, abból könnyen kieshetnek a fiókák.

Télen a kihelyezett odúkat csak hideg fagyos éjszakákon használják a madarak.

Január végén, legkésőbb február elején még elvégezhetők a szükséges karbantartások, de február közepétől már nem ajánlott az odúk bolygatása, zavarása.

A kitisztított és rendszeresen karbantartott odúk több évig segíthetik odúlakó madaraink védelmét, költését, szaporodását. A kertben, házfalon, vagy az eresz alatt kihelyezett mesterséges odúban költő madarak költési szezonban a kártevők ritkításával nem csak a kertek biológiai védelmét segítik elő, de számtalan megfigyelési lehetőséget, élményt is nyújtanak a madárbarát kerttulajdonosoknak.

Az odúkészítésről, kihelyezésről, karbantartásról bővebb információk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján, a www.mme.hu oldalon érhetők el.

Kokukk Egyesület, Vass Imréné