Tulipánok

Gondolták volna, hogy a XVII. században megesett, hogy egyetlen tulipánhagymáért 5 hektár földet adtak? Szerencsére a “tulipánhagyma gazdasági lufi” rég kipukkant, és ma már mindenki számra megfizethető a tulipánhagyma, azonban valódi, egészséges, Hollandiában nemesített példányokat nem sok magyarországi településen láthatunk.

Telki üde kivétel, ugyanis falunkat újra megszínesíti holland adományozónk. Már csak el kell ültetnünk a hagymákat! Jan-Willem van den Akker 2007-ben azzal az ötlettel állított be a Telki Önkormányzathoz, hogy tulipánhagymákat ajándékozna falunk közterületeire. Azért tulipánhagymákat, mert holland születésű, azért Telkinek, mert évek óta a faluban él, és itthon érzi itt magát, és azért ajándékozás, mert az szép polgári gesztus. A 2300 tulipánhagymát november 17-én, szombaton ültette el sok-sok telki polgár. Ekkor már elég zord volt az idő, de az önkéntesek rettenthetetlenek és jókedvűek voltak. A tulipánok a következő tavaszon kivirultak, és heteken át büszkén gyönyörködtünk bennük. És aztán évről-évre ismét. (A tulipánokban lehet bízni.)

Egy év múlva, 2008. november 8-án több mint ötezer virághagymát, jácintokat, krókuszokat, tulipánokat ültettünk el faluszerte, ismét Jan jóvoltából.

2012. november 17-én újra több ezer hollandus virághagymát ültettünk el a falu megújult közterületein (ez véletlenül éppen az első ültetés 5. évfordulója volt). Az önkéntes tulipánültetőket fél 10-kor vártuk az iskola előtti parkolóban.