TÚRÓS CSODA
Hozzávalók:
Tészta: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, késhegynyi szódabikarbóna (a liszthez keverjük), 1 dl tejföl
Ezekből tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsiben félig megsütjük (180 fokon), majd ezután kerül rá a töltelék.
Töltelék: 75 dkg túró, 22 dkg kristálycukor, 4,5 dkg búzadara, 4 tojássárgája, 1 dl tejföl, csipet só, 2 csomag. vaníliás cukor.
Ezeket simára kikeverjük, majd a tésztára kenjük.
Hab: 6 tojásfehérje, 30 dkg kristálycukor
Ezt gőz fölött kemény habbá verjük és a töltelék tetejére tesszük.
A süteményt visszatoljuk a sütőbe és készre sütjük (160 fokon), körülbelül fél óráig.
Ügyeljünk rá, hogy a töltelék ne álljon túl sokáig a tésztán, mielőtt a sütőbe tennénk, mert eláztatja a lapot. Én el szoktam készíteni egy tálban a tölteléket, majd a habot, és mielőtt a sütőbe visszatolom, csak akkor teszem rá őket a félig megsült tésztára.
REFORM TORTA
A lapokhoz: 10 tojásfehérjét kemény habbá verünk, hozzáadunk 24 dkg cukrot és 28 dkg durvára darált diót. Nem túl erős tűznél, jól kikent tepsiben két lapot sütünk.
A lapokat az alábbi krémmel kenjük meg: 10 tojás sárgáját 25 dkg cukorral gőz fölött sűrűre főzzük, hozzáadunk 2 dkg kakaót, majd amikor kihűlt, 25 dkg vajat. A két lapot megkenjük vele. Finomabb, ha egy-két napot állni hagyjuk.
CSOKIS CSIGA A’LA CILI
Az alábbi hozzávalókból készítjük a tésztáját: 15 dkg zabliszt, 15 dkg pirított finomra darált dió, 30 dkg fehér liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás, 3 dkg élesztő, 2-3 dl tej. Ha nagyon ragacsos még egy kis liszet adunk hozzá. A jó vékonyra kinyújtott tésztát az alábbi töltelékkel töltjük meg: összeolvasztunk 20 dkg vajat, 1 tábla étcsokit, 2 kanál cukrot. A megkent tésztát feltekerjük, 2 cm-es csigákat vágunk belőle. 210 fokon kb 15 percig sütjük, majd meglocsoljuk vaniliás tejjel és még 5 percig sütjük.
Megjegyzés: A receptek a Telki Vásár-nap egyéves évfordulójára készültek. (2014.jan.)