Zöldutak tanulmányterve

Sopronban elkészült a tanulmányterv a zöld út programhoz

Csatlakozva az országos zöldút programhoz, elkészítette tanulmánytervét a  soproni Castanea Környezetvédelmi Egyesület.

A mintegy 150 km hosszúságú kerékpár-gyalog és lovas útvonal hálózat összekötné az országhatár mindkét oldalának értékeit és látnivalóit.
A terv nemcsak egységes egészként fűzi fel az országhatár mindkét oldalának értékeit, és látnivalóit, hanem a vidékfejlesztés, és munkahelyteremtés szempontjából is fontos előrelépést jelent.

A nemzetközi greenway program Amerikában és Európában már sikeresen megvalósult.

A zöldutak a nem motoros közlekedésben résztvevő érdeklődők részére létrehozott útvonalak, amelyek hasznosak a természet és a kulturális örökségvédelem szempontjából, javítják a közlekedés, a pihenés és a turizmus lehetőségeit. Felhívják a figyelmet az egészséges életmódra és a helyi erőforrások fenntartható és körültekintő felhasználásra.

Az Ökotárs Alapítvány Magyarország 1997 óta foglalkozik a zöldút programmal, melyhez tavaly a soproni Castanea Környezetvédelmi Egyesület is csatlakozott. Az általuk kidolgozott Zöld út egy összefüggő kerékpár-, gyalog- és lovas útvonal, mely kapcsolódik a Sopronon áthaladó Borostyánkő Greenway-hez, és a meglévő osztrák útvonalakhoz.