Illegális hulladéklerakók

Kakas vagy a szemétdombon?!

Illegális hulladéklerakók felszámolása Telkiben

2006-ban illegális hulladéklerakók felszámolására is fel lehetett ajánlani az SZJA 1%-át. Az összegyűlt keret felhasználására a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatot írt ki, amelyen a telki önkormányzat 2,4 millió Ft költségvetési támogatást nyert az illegálisan lerakott hulladék eltakarítására, a helyszínek rekultivációjára és megelőzésre.

Előző tudósításunk óta a lerakók felszámolásában részt vevő vállalkozó (AVE Zrt.) részvételével ismét végigjártuk a pályázatban szereplő helyszíneket. Egy-két helyről örvendetes módon eltűnt a hulladék, más lerakók viszont lendületesen gyarapodtak az eltelt félév során. Az illegális hulladék mennyisége összességében sajnos jelentősen meghaladta a februárban felmért állapotot.

Az illegális hulladéklerakók zömét az ősz folyamán az AVE Zrt. gépei és munkásai eltakarították a pályázati keret erejéig. (A szemetelés sajnos igen drága mulatságnak ígérkezik.) Emellett október 11-én, szombaton kupica pálinkával és bográcsozással bátorított tereprendező akcióra vártukaz önkéntes segítőket a következő helyszíneken:

1. Az Üdülőfalu és az Ófalu közt elterülő szőlőhegyen lakossági részvétellel zajlott a kidobált kommunális hulladék (jellemzően flakonok, dobozok, zacskók) összegyűjtése.

2. Két helyen (az említett szőlőhegyi helyszínen illetve az erdő Felső-Becco fölötti bejáratánál, ahol az óvoda odútelepe is található) padokat és tájékoztató táblákat állítottunk,

3. az Őzike utca végénél pedig kerítéssel és táblával lezártuk azt az árkot, ahová az utóbbi időben mintegy 30 köbméter építkezési és háztartási hulladékot hordtak az arra járók.

Keresünk a környéken lakó családo(ka)t, akik vállalnák, hogy a bográcsos ebédhez tányért és evőeszközt, asztalt, padot, poharat és innivalót vinnének ki a helyszínre!

Várjuk azok jelentkezését is, akik részt vennének a szervezésben, a dokumentálásban vagy az utómunkálatokban: videofilm készítése és vágása a folyamatról, fotózás, tudósítás írása, kiadvány- és blogszerkesztés, kiállítás szervezése az így keletkező anyagokból, a helyszínek utólagos bejárása pl. kutyasétáltatás, biciklizés vagy futás közben, stb.

Az akció részleteiről folyamatosan tájékozódhat, kommentálhat és javasolhat a következő blogon: http://zoldtelki.blogspot.com/

Bellon Erika
Kokukk Egyesület

(Frissítve: 2014 jan.)